Fight ‘til the end

Egy szám, amiben minden benne van, ami ahhoz kell, hogy egy filmben az előtérben szóljon mialatt a főhős sikereinek legjobb pillanatai vezetik el a szenvedések után ahhoz, hogy megtanuljon valami hülyén elnevezett rúgást (amit a mester elismerő fejbólintással jelez), vagy próbatételeken keresztül eljusson a végső összecsapáshoz. Ehhez mondjuk kell a nyolcvanas évek közepe.

Ez a Karatekölyökben akkor szól, amikor Daniel Larusso egy kis bizonytalanságot követően simán lezúzza az újabb és újabb ellenfeleket a mindent eldöntő versenyen. Nem íródhatott volna máskor, annyira 80-as évek. Baszomnagy rockszám. Foci vagy rögbistadion illik hozzá, ahol a gitárszóló közben kigyullad a gitár, műanyagszagú füst önti el a bandát és tűzijáték robban. Cicanacis, feltupírozott hajú csajok várakoznak a backstageben. Olyan mint az Eye of the Tiger. A mély, tökös férfitorkú Diamond Joe mintha csak magát bíztatná a kapuzárási pánik ellenére vagy a fiacskáját, hogy egyszer majd neki is sikerül "férfivá válnia". Olyan hévvel nyomja végig a számot, amit csak a filmmel magával lehet rendesen érzékeltetni. Őszintén szólva Joeról nem is akarok többet írni, mert soha életemben még a nevét sem hallottam ezen kívül. Állítólag Elvisnek nagy haverja volt.


Joe Esposito - You're The Best

"Try to be best
‘Cause you’re only a man
And a man’s gotta learn to take it"

Ilyen kezdés után azt hihetnék, hogy ezt nem lehet fokozni. Beavatás a férfikorba, küzdelem, nők, dugás - minden itt van.

"Fight ‘til the end
Cause your life will depend
On the strength that you have inside you"

Harcolni végig, erő benned-belül, az számít csak. Azért ez már valami, ettől függ az életünk! Alatta sulykolós stadionrock gitár, Gyémánt Joe meg szigorúan, de vállveregetve nyomja, mintha csak ott állna Larusso mellett a ringnél, vagy tökömtudja hogy hívjáknál. És ez még nem minden, a refrén egyszerűen felülmúlhatatlan. Felemelt hangon (kizúg belőle a pátosz), az "around"-nál kórusban. Nem lehet utálni. Az elhalkulásával kell végetérnie a számnak.

Picit megható, nekem nosztalgikus is, mert a világ egyik legjobb filmjéből van. Akinek szüksége van egy kis önbizalomra, mert karateversenye lesz, az hallgassa meg és garantáltan nyerni fog. Én csak ennyit tudok mondani:

"You’re the best!
Around!
Nothing’s gonna ever keep you down
You’re the Best!
Around!
Nothing’s gonna ever keep you down
You’re the Best!
Around!
Nothing’s gonna ever keep you dow-ow-ow-ow-own"

3 komment

Címkék: usa joe esposito soundtrack elvis presley 1984

Rúgd Ki A Lekvárt!

A RKAL! Magyarországon beszerezhetetlen zenékhez csinál kedvet. Ha valamelyik itt szereplő művész jogi képviselője vagy, és szeretnéd, hogy egy fájl lekerüljön innen, írj a szerkKUKACmatulaPONThu címre, és azonnal intézkedünk.

A nem zenével foglalkozó kommenteket azonnal töröljük.

Utolsó kommentek

Friss topikok

A világ fülel

süti beállítások módosítása